Sunday, 11 December 2011

Aida eirdeena



Sayu hati mummy x de sape yg tahu syg. Setiap hari, detik dan ketike mummy hanye mendoakan agar Allah kurniakan kesihatan pade anak mummy seperti anak2 yg lain.

Sedih bile mummy tgk ibu2 lain yg melayan anak2 sihat tapi anak mummy sakit. berISGHTIFAR  panjang mummy. X mungkin mummy nk salahkanNye yg nk menguji mummy.

Dalam keadaan mummy yg tgh dalam pantang, emosi mummy benar2 terganggu... mummy ubat keresahan ni.. buat2 tgk tv, buat2 ketawe depan ayah tp jauh dari sudut hati mummy asyik terkenangkan nasib si kecilku yg mengidap “truncuss Arterioses type 1”…

Untuk makluman TRUNCUSS ni terjadi bilemane setiap kite ade 2 saluran darah. Satu untuk menyalurkan oksigen pade sluruh badan n satu lagi untuk menyalurkan oksigen ke paru2… tapi eirdeena hanye ade satu. Bgaimane ia terjadi???jawapannye hanye ade pade yg ATAS (ALLAH S.w.t) tpi bg mummy ini semue ujian sygg.

Masih segar dalam ingatan mummy eirdeena. Sebaik je Abisham (Dr. Eirdeena di IJN) mengesahkan penyakit ni n memaklumkan yg eirdeena terpakse dibedah, hati mummy bagai dihiris2. Emosi mummy mmg terganggu.



Ayah pandang mummy yg x henti2 menangis dan segere pegang muka mummy smbil mate bergenang dgn air mate.. ayah ckp “sayangg..sayang kuat k..pleasee. kite same2 janji untuk buat ape saje demi eirdeena….janji dengan abang ye sayangg”…. 



Mummy x mampu nk kate ape2 dan hanye mampu mengangguk. Betape kuat n tabah ayah untuk same2 salurkan kekuatan pade mummy.

To be continue……….

32 comments:

  1. kak aida syg...sabo kayh..Allah xkn uji hambanya d luar kemampuan yg hambaNya. InsyaAllah sumanya akan baik2 ja lps ni. kami sume dOakan eirdeena cumil membesar dgn sht n solehah. aminn :)

    ReplyDelete
  2. Ujian Dia utk seorg ibu...

    ReplyDelete
  3. wanita yg sering mendapat ujian adalah wanita yg dicintai oleh PenciptaNya

    ReplyDelete
  4. sabar ye kak aida. kami semua doakan anak kak aida membesar dengan sihat. semoga eirdeena jadi anak yang solehah. amin

    ReplyDelete
  5. sabar ya akak aida moga dipermudahkan...amin..

    ReplyDelete
  6. Sedihnya.....macamna tu kuasa Allah saluran boleh ada 1 sahaja..Allahuakhbar! Allah maha besar. so now cmna yea keadaan eirdeena??

    ReplyDelete
  7. alaaaa,sedihnyeee,..cepat2 smbung,..eirdeena anak yg kuat,cerdik lg,..semuanya okay,..

    ReplyDelete
  8. Tabahkan hati ye Aida..semoga eirdina cpt sembuh

    ReplyDelete
  9. moga kesihatan ank k.aida semakin baik..
    moga Allah memberi kekuatan dalam mengharungi dugaan~

    ReplyDelete
  10. Salam,aida akak doakan moga baby comel aida n saiful sihat kmbali,hanya doa yg dpt akak panjatkan utk aida skuarga tabah menghadapi ujian dr YANG MAHA ESA.Aminnn..

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum kak saya doakan baby eirdeena cepat sembuh......

    ReplyDelete
  12. Ya Allah... Kau sembuhkanlah penyakit adik kecil ini... sesungguhnya Engkau Yang Maha Berhak atas sesuatu...

    berat mata memandang berat lg bahu yg memikul... hanya dapat dilakukan... dipanjatkn doa pada Yang Maha Esa... tabahlah hati

    ReplyDelete
  13. sy doakan agar anak akak cepat sembuh...
    akak sbar byak2 TAU....

    ReplyDelete
  14. Salam, semoga bb aida cepat sembuh ea.. kekuatan bb terletak pd aida & hubby.. kuatkan semangat ea..Allah pasti bantu

    ReplyDelete
  15. aida...sabar byk2 k...
    ya Allah sembuhkan penyakit adik eirdeena Ya Allah...

    ReplyDelete
  16. semoga eirdeena cepat sembuh.. kuatnya Aida hadapi dugaan ni..huu

    ReplyDelete
  17. moga tabah hadapi dugaan ini...mg bby cpt sembuh..amin2..

    ReplyDelete
  18. salam,terima kasih atas perkongsian.sy doakan eirdeena sihat selalu dan menjadi anak yg solehah,amin.take care yer ;)

    ReplyDelete
  19. semoga aida tabah menghadapi nya,semua ni adalah dugaan dr nya,,saya fhm keadaan aida,,,apa yg aida lalui adalah sama seperti mak saya lalui,,melihat keadaan eirdeena dlm majalah keluarga jan 2012 esp kesan dr operation di badannya sgt2 tersentuh,malah mengingatkan saya tentang kejadian 5thn lps,,cuma keadaan sj yg berbeza,saya telah kehilangan hati,,parut yg lebih kurang sama..sebab tu sy fhm keadaan aida,apapun semoga aida tabah dn saya doakan eirdina sihat dan menjadi anak yg soleh,amin,,,

    ReplyDelete
  20. semoga tabah menghadapi dugaan darinya ade hikmat disebalik semua dugaan itu.

    ReplyDelete
  21. assalammualaikum sis aida....

    lama sgt sis x update blog.. rindu gak nak bc coretan sis... heheheh... sad to hear that news.. tau anak sis aida xsihat pun dekat kak moon nye blog.. anyway, hope sis n hubby tabah menghadapi dugaan ni... & terutamanya lit baby eirdeena... moga si comel kuat... insyaallah sis... eirdeena akan sembuh n sihat spt kanak2 lain... insyaallah...

    ReplyDelete
  22. A'aa sabar k. A'aa kuat. Kesian Eirdeena, baby lagi dh kena operate. Tapi alhamdulillah, Eirdeena nampak sihat hari ni. Semoga kesihatan Eirdeena berkekalan..insyaAllah.

    ReplyDelete
  23. baru bace yang ni pon meleleh dah..ujian dari Allah kan,siapa yang tahu..Allah menguji kekuatan imah dan kekuatan kasih sayang.

    ReplyDelete
  24. semoga aida eirdeena semakin sihat.....be a strong girl k bby eirdeena....si jantung hati mummy and ayah....:) k aida kutkn smgt ye....

    ReplyDelete
  25. sabar eh..

    berat mata memandang berat lagi bahu memikul...

    ReplyDelete
  26. Bergenang air mata baca..please continue kak Aida..

    sekarang Eirdeena dh sihat kan?semoga kesihatan Eirdeena bertambah baik setiap hari..amin...

    ReplyDelete
  27. SABA TAW K.AIDA...BBY CUTE CGT...

    ReplyDelete
  28. first time dtg blog kak aida...dh bace cerita sedih..sabar ye kak aida

    ReplyDelete
  29. Berat Bahu Memandang Berat lagi bahu yang menanggung ... Ujian Allah..

    ReplyDelete
  30. kak aida sabar ye..kak aida mesti selalu ingat setiap terjadi mesti ada hikmahnya...kak aida mesti kuat untuk eirdeena supaya dia cepat sihat..n kak aida jgn sedih sbb eirdeena mesti xnak tgok mummy dia sedih...

    ReplyDelete