Monday, 23 July 2012

Tahukah Anda??


Subhanallahh... didikan awal..
Dulu2 time kecik2 slalu main2 dalam solat…
Ingt lagi… umi suruh solat je terus naik atas…
Smp atas bilang smp 50 turun sambung tengok tv….. citer Power Rangers ( almaklumlah waktu maghrib)
Bile umi tanye “dah Sembahyang?”
“DAH!!!!” cepat je jawabnye…
Hihi..tu time kecik2…klu la ni umoqq pakat dah same dgn tiang umah nak buat camtu lagi mmg nak kene la tu… hihihi


TahukaHHHHH anda????
Ade jugak istilah “MENCURI DALAM SEMBHYANG”
Mungkin ramai yang sedia maklum n mungkin jugak ade yang masih x tahu….
Diantara rukun dalam solat adalah “Toma’ninah”
Bile dh rukun, bermaksud x sempurna rukun,,, tak sah la solat..
Sehinggakan tidak sahnya solat maka seolah2 tiada solat itu…
Rugi kan…. Penat je kite rukuk,sujud rupanya solat kite x sempurna…..mmmmm (bermuhasabah) ya….


Mencuri dalam sembahyang :
“Sejahat-jahat pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya. Para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, bagaimana ia mencuri dalam solatnya?” Baginda menjawab : “Ia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya.” (HR Ahmad).
Mengapa Allah dan Nabi saw mencela dan mengancam perbuatan itu, sampai disamakan dengan mencuri?


Sebab, solat adalah hubungan batin antara hamba dan Tuhannya. Hubungan khusus itu mengandung makna penghambaan dan penghormatan kepada Pemilik kehidupan, Allah yang Maha Agung.

Membuang thoma'ninah merupakan bukti bahwa orang yang melakukan solat itu tidak sungguh-sungguh dalam melakukan penghormatan terhadap Allah, bahkan hal itu juga termasuk penghinaan.


Alkisahnyaaa….. dari itu sempena bulan yg mulie ini apekate kite same2 perbetulkan solat kite… kite pasti tahu manusie tidak pernah lepas dari membuat silap.. namun demikian kite juga harus sentiase bewaspada dan berusaha untuk menjadi ummatnya yang terbaik.. insyaallahh

Sekian Tazkirah Ramadhan…

3 comments:

  1. selamat berpuasa, kak aida dan family :)
    entri yg bagus utk pedoman bersama..

    ReplyDelete
  2. kalau dikenang2 masa dulu memang tak lari, macam tu lah perangai, lebihkan tv hahahaa...

    bila dah umur seperti sekarang, mana boleh main2 lagi, tapi apa pun sentiasa lakukan yang terbaik untuk diri sendiri...InsyaAllah

    selamat menunaikan ibadah puasa Marhaban Ya Ramadhan

    ReplyDelete