Monday, 4 February 2013

Miscarriage.....but life must go on....

Assalamualaikum

Teringat waktu mengandungkan eirdeena...;(

1st of all aida nk mintak maaf sgt2 sb today still x dpt nak share pasal skin care… bukan sebab ape tau tapi sb nak share dgn uallz pasal my condition.

Mmmmm… susah nak ckp…

Alhamdulillah pade 25 jan 2013 lalu aida disahkan pregnant.. but its very early pregnancy. Myb just about 2 weeks cam gitu… then on 28th my husband out station .. time tu ntah knp rase x sedap hatiii sgt..slalu if hantar my hsbd out station x la nak nangis tp hari tu touching nyerrr terlebih sudah…..

Tgk ni my hsbnd status kat fb… betul la tu…hukhukhuk


<3

hihi

 

Ptg after hantar my hsbnd tibe2 rase sakit yang teramat sgt

Then masuk toilet rase nak jerit kuat2….

bleeding… byk sgt2…

Aduhhhh hati risau Allah je yg tau…terus jumpe doc then doctor ckp rahim keadaan rahim x nampak ape2…. Sb aida masih di peringkat awal kehamilan… doc terus buat urine test untuk make sure smule,… Alhamdulillah still positive…

Balik rumah my friends ramai suruh aida banyakkan rehat, jgn naik tangga, even lipat kain pun jgn sebab aktiviti ni smuenye adalah perbuatan yang berulang2.

Tapi saye tahu kenapa saye x boleh duduk diam. Bile tgk lantai  nakkkk sgt di sapu.. bile nampak mop naaaakkkkk sgt mengemop…. Lipat kain jgn ckp la sb saye x boleh tgk kain  x berlipat…saye buat smuenye but then semuenye dilakukan dgn berhati2 dan perlahan2.

Semalam aida try buat urine test lagi then da result is negative… maksudnye betul la aida miscarriage.

Pagi ni terus jumpe doctor idris di ttdi. Doctor sahkan mmg aida miscarriage. X perlu terlalu risau sb baby x besar lgi…baru dlm 3 weeks cmtu….

Nak buat camne kan… dah tertulis tu bukan rezeki…

Aida n husband redha…. Insyaallah adelah hikmahnye tu….

Redha

 

1 more thing, slalunya mane2 doktor pun x kan mengaplikasikan cara pantang org tue2 dulu… dorang akan cakap “its ok, x perlu berpantang” tapi aida adalah seorang yg sangat patuhi pantang hokey…

Walaupun bukan bersalin, just keguguran RAHIM kite akan melalui proses yg same..  which is ade sesuatu yg berlaku pada rahim kite. Samada luka or ape2 itu saye x pasti.. tapi x salahkan kite mencegah dari mngubati.

Dalam waktu ini jugak rahim kite sensitive.. x boleh angkat berat2 or lasak. Nauzubillahh la if jadi nye rahim jatuh la dan sebagainya..

Insyaallah nanti aida akan share kan care aida berpantang time lahirkan eirdeena k… sgt2 berpantang care pure melayu…..

Serase aida habisss laaaaa eirdeena bile die dh jd mummy nanti…. Mesti die rimas sb care pantang aida mmg terukkk…hahhahaha

insyaallah abg... ade rezeki nanti eirdeena akan ade adik ok...;D

 

Ok…jmp di next entry… 

Tata…

 

15 comments:

  1. sabar akak insyallah Allah akan mengurniakan rezeki di lain hari ,. amin .. banyak kan rest tau akak dont think too much .. :)

    ReplyDelete
  2. aida..sabar ya..insyaaALLAH rezeki untuk aida,suami n eirdeena ada nnti..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Aida. Salam takziah. Bersabarlah kerana Allah menduga hambaNya mengikut kemampuan. InsyaAllah, lepas ni pasti ada rezeki yang bakal menyusul. Banyak-banyakkan berehat dan bermunajat kepadaNya, insyaAllah semoga memperoleh ketenangan dariNya. Jangan bersedih ya sayang, tabahkan hati. Betul kata Aida, setiap yang berlaku sangat penuh hikmah, hanya Dia yang Maha Mengetahui. Dalam keadaan begini, jaga diri baik-baik ya Aida. Salam ceria selalu. Semoga Allah memberikan kebaikan buat kamu. :-)

    p/s: Sedikit nasihat. Ada sesetengah perkara contohnya gambar perlu kita timbangkan sebelum dikongsi ramai. Mungkin ianya lebih bermakna hanya menjadi perkongsian suami isteri. Minta maaf, sekadar pandangan.

    ReplyDelete
  4. Xpe... nnt cube lg k... aida mude lg... insyaAllah akn ade rezeki nnt... :)

    ReplyDelete
  5. Sabar dab terus bersabar! In Shaa Allah..

    ReplyDelete
  6. :) Assalammualaikum aida,:) insha ALLAH ALLAH knows best :) usaha doa dan tawakal yakin ALLAH ada perancangan yang lebih hebat aida dan suami .amin

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum aida, takziah. insyaAllah ada rezeki u later2. eh, gynae kite sama la. dr idris klinik wanita taman tun kan? relax je dia kan :)

    ReplyDelete
  8. salam aida...banyak2 sabar ye..insyaAllah ada lagi rezeki lepas nie

    ReplyDelete
  9. moga sis baik2 aje..banyakkan berehat yer....

    ReplyDelete
  10. thnks semueee
    veesakura: doctor idris sgt2 bagus.....fatherlyyy sgt...

    ReplyDelete
  11. kawan2...boleh tumpang tanye x...nak tukar gambar cover blog kite cmne ek???

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak..
    semoga tabah hadapi dugaan ni.InsyaAllah pasti ada rezeki tak lama lagi. banyakkan rehat :)
    Jaga diri kak:)

    ReplyDelete
  13. tukar header atas tu ke? ada option kat layout blog

    ReplyDelete
  14. take care,nk tau gak cara pantang aida yg strict tu ,share ye ;)

    ReplyDelete