Tuesday, 5 February 2013

Buah Hati ayah n mummy PART 1

Assalamualaikum semue…

Semalam x dapat nak lelapkan mate.. sebab mimpi yg sgt menggerunkan… ape2 je laahh…

Bangun pagi2 tgk eirdeena ….. berbisik aida dlm hati “Alhamdulillah anak mummy now dah besar, sihat… aktif plak tu… Alhamdulillah

Name Saye Aida Eirdeena Bt Mohd Saiful Nizam

 

Teringat suatu ketika dahulu anak mummy pernah melalui 1 fasa yang sgt berat untuk kanak2 lain hadapinye…

Waktu lahirkan eirdeena mummy n ayah la insan yang kami rase paling bertuah kerana dikurniakan amanah terindah ini. N aida tau, perasaan yg sama juga bagi mak n ayah yg lain..

2.2kg

X sampai 2 jam pun lahirkan eirdeena doctor masuk n bgtau jantung eirdeena ade “bunyi”.Berdebar betul hati mummy…

 

After buat “echo”, doctor bgtau terdapat lubang kecil but lubang tu akan tutup sendiri bile dh besar..

 

Alhamdulillah… mummy masih bersyukur ..

 

4 hari selepas tu hati mummy n ayah macam x sedap… keputusan di ambil untuk bawa eirdeena ke IJN untuk dapatkan kepastian. 

 

Sampai di IJN sayu hati ni Allah je yang tau, melihat ramaiii sgt baby yg kritikal. Dalam hati ni x putus doakan Eirdeena x akan jadi seperti mereka….

 

Tiba je giliran berjumpa doctor, kami hanya tunggu keputusan dgn sabar.. hopefully smuenye ok…

 

Then doctor cakap “your baby is not ok actually”….mummy dah nk menitis air matee… time doctor cakap tu plak eirdeena asyikkk pandang mummy dgn mate yang berkace seolah mengerti berat yang mummy rase…

 

Kate doctor Eirdeena ade masalah “truncuss arteriosis type 1” yang mane ia merupakan penyakit jantung kongenital apabila saluran darah utama dari jantung ke badan dan paru-paru bercantum dan terdapat lubang pada dinding antara dua-dua bilik pengepam jantung.

 

Keadaan jadi makin x keruan. Ye la… dalam keadaan aida yang masih awal peringkat berpantang. Jujurnya aida kongsikan dgn semue , saat itu aida rase mcm orang “gila”. Setiap saat msti tanye diri sendiri “kenapa dugaan ini diberi padaku???!!!kenapee??? kenapa x org lain???? Kenapa anak org lain sihat???kenapa….. macam2 persoalan sebab nak puaskan hati sendiri.

 

Mujur sgt husband aida sgt positif. Aida tahu sbnarnye die pun sedih cume kesedihan itu x ditunjukkan depan aida. Hari2 lalui waktu pantang dgn tangisan mengenangkan nasib eirdeena. 

 

Kata2 abg saiful dengan titisan air matenya inilah menguatkan  aida

<3

“ Hidup abg sekarang hanye untuk sayang dan eirdeena. Kalau sayang x kuat, macam mane abg nak kuat sayang.. promise dgn abg k.. promise yg kite same2 akan buat ape saje untuk selamatkan Eirdeena. Promise me please…abg janji..abg janji sayang n eirdeena x akan ape2..abg sayang sayang..

 

Sedari walau menangis macam mane skali pun eirdeena tetap ADE sakitnya tu. Alhamdulillah aida dapat kekuatan. Setiap waktu terluang akan ku bacakan selawat shifa’ buat mengubati eirdeena. Abg saiful ckp kite perlu redha dgn qada dan qadar Allah. If kite redha dan hadapinye dgn sabar insyaallah ade hikmahnya. 

 

Elok aida share dgn semue jugak. Disebabkan penyakit eirdeena ni, setiap kali menyusukan eirdeena, aida x boleh bg dalam kuantiti yg banyak sb eirdeena mesti akan muntah. So terpakse bagi sikit2. Yg peliknya kate doctor biasenya pesakit truncus akan biru, I mean bibir dan jari akan kebiruan, tapi Alhamdulillah eirdeena x. if nak ckp pasal symptom eirdeena mmg x de langsung tande2 seperti pesakit truncus. Bayangkan bile sampai waktu eirdeena menjalani pembedahan, doctor boleh tanye eirdeena dari hospital mane? N aida jwb mmg dari rumah… mane x nye. Slalunya if pesakit truncus mmg akan stay di hospital untuk dptkan bantuan oksigen. YA ALLAH, Alhamdulillah eirdeena x mcm tu….. syukurrrr.

 

Insyaallah next entry aida akan share pengalaman sewaktu eirdeena menjalani pembedahan ya…

 

Sebelum berpisah ingat bahawa Allah x akan menguji hambanya melainkan DIA tahu yang kita mampu untuk hadapinya. Bersyukurlah kerana kite terpilih antara yang diuji kerana DIA sayangkan kite. 

jumpe di next entry ya,,,

 

Sekian wassalam..

5 comments:

  1. betul tu aida.. setiap ujian ada hikmahnya... zaza pun sabar dan sabar menunggu zuriat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. sabar aida,,setiap yg berlaku ada hikmahnya..

    ReplyDelete
  3. kak aida...ble nak smbung entry ni...ske bce n tgok perkembgn positif eirdeena...

    ReplyDelete
  4. salam singgah, done follow sini ya..

    ReplyDelete