(ikut nada budak skolah bg salam bile cikgu masuk kelas)...hhahhahhaha
ok... puan2, today aida nak share resipi cream lobster.
baru2 ni husband aida bawak balik lobster dari sabah..so kne la jugak masak sendiri.. x kan nak hantar kedai kot suruh depa masak kan...huhu...mmm aida pun baru 1st time masak lobster ni....
takut jugak tersilap masak kan dah membazir... dah la besar..... takuttt saye...
hopefully x menghampakan en saiful ya...
tu diaaa lobsternye.....
![]() |
Hi Mr LOBSTER!!! |
aida x pasti harganya tp aida rse smue tahu lobster if kat semenanjung agak mahal sb susah nak dpt..if kat sabah x silap aida x la semahal di semenanjung... ampunn dipinta kalau fakta ni salah tahu... sebab aida lupe nk tny en saiful harge bg seekor lobster... send msj x reply.....hihi
ok... memule nak bakar jew dlm oven.. tapi dh biase sgt buat udang bakar... so kali ni ingt nak buat la kunun2 ade sauce sikit kan.. baru ade kick...gituhhh kan..
so...1st step sila bersihkan lobster yg comel ini.....
then belah di tengah... ayoyo..tgk tu mr sepon.. bersusah payah membelah.... relax.... buat slow2...bukan potong kayu balak pun....drama lebih tau my hubby ni...
![]() |
siap kau lobster!!! |
2nd tumis bawang putih dan cili padi smp wangi
Then masukkan campuran susu, air, garam, dan tepung jagung. Kacau2 hingga nampak sos sedikit pekat, tutup api.
(Kuantiti susu tu akak bancuh dlm cawan 4 sudu besar susu manis,2 sudu besar tepung jagung,sikit garam n penuhkan air masak dlm cawan tu..kacaukan campuran tadi tu)
Tuang kan ke atas lobster/udang yang sudah di kukus tadi.
![]() |
yeayyyy dah siappp!!!! |
Boleh mkn panas2..yummiii..hihi
Nasib baik menjadi....
Silekan makan ya >>
tata
Awesome...tq kak aida lpas ni bleh try sbb snang je tgk hihi :)
ReplyDeletesgt senang dear
ReplyDeleteTuu laa ingt susah nk wt cream dia tgk resipi akak snang je pn hihi lpas ni share laa lg yerrr...suka bca blog akak..btw takziah yerr kak ada hkmah suma tuu bg erdienna puas mnja2 dlu dgn mummy n ayah :)
ReplyDeletemakanan laut kat sabah mmg murah2 kak aida , ikan sekilo pun rm5 je , mmg puas hati kalau di sabah , cuma yg mahal barang2 je , kalau makana sangat murah :)
ReplyDelete